Formulace strategie konkurenceschopnosti organizace působící na energetickém trhu - Broukalová, Martina; Tripes, Stanislav; Bajer, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2019)
Na energetickém trhu v ČR po liberalizaci přibývá dodavatelů elektřiny a plynu. Cílem práce je ověřit za jakých podmínek může být malý alternativní dodavatel konkurenceschopný vůči velkým tradičním dodavatelům na energetickém trhu. Z rešerše literatury byly stanoveny parametry jednotlivých analýz, jimiž byla konkurenceschopnost ověřována – Porterův model pěti sil, mapa konkurenčních skupin a VRIO analýza. Sekundární data z veřejných zdrojů OTE, ERÚ, MPO a materiály energetických společností, byla zkoumána kvalitativně pomocí kódování a bližší souvislosti konzultovány s odborníky z oboru. Výstupem provedených analýz je navržení konkrétní strategie konkurenceschopnosti pro malého dodavatele Východočeskou energii s.r.o., včetně návrhu kroků implementace. Výstup přispěje ke strategickému rozhodování firmy o budoucích aktivitách ke zvyšování podílu na trhu a udržení konkurenceschopnosti.
Vedoucí práce: Stanislav Tripes
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2019
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2019
Keywords: energetický trh; konkurenceschopnost; elektrická energie; plynná paliva; Česko; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; energy market; competitiveness; electric power; gas fuels; Czechia; master's theses