Kompetenčný model manažéra strednej úrovne vo vybranej organizácii - Budinská, Dagmara; Hiršová, Miloslava, 1950-; Míková, Irena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2019)
Diplomová práca sa venuje téme kompetencií a približuje proces tvorby kompetenčného modelu. Cieľom práce bolo spracovať kompetenčný model pre konkrétnu manažérsku pozíciu a zistiť názor na možnosti využitia navrhnutého modelu u pracovníkov personálneho oddelenia. Pre spracovanie kompetenčného modelu bol zvolený tzv. prístup šitý na mieru a model bol navrhnutý, tak, aby rešpektoval požiadavky vybranej pracovnej pozície, ale i charakteristiky konkrétnej organizácie. Do finálneho kompetenčného modelu bolo zaradených celkom štrnásť kompetencií rozdelených do štyroch homogénnych celkov. Kompetenčný model bol validovaný a identifikovaným kompetenciám bola priradená požadovaná úroveň. Ako ukázalo dotazníkový prieskum, personálni pracovníci by v budúcnosti uvítali zavedenie kompetenčného prístupu. Navrhnutý kompetenčný model by zefektívnil v organizácii predovšetkým oblasť vzdelávania a rozvoja zamestnancov.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2019
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2019
Keywords: manažerské dovednosti; kompetenční modely; manažeři; personální management; klíčové kompetence; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; management skills; models of competencies; executives; personnel management; key competencies; master's theses