Zahraničně politické postoje Labour Party : EU vs. USA - Pavlica, Martin; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Bobková, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Cílem této bakalářské práce je analýza zahraniční politiky britské Labouristické strany během její historie s důrazem na období během referenda o setrvání v Evropském hospodářském společenství v roce 1975 a referenda o vystoupení z Evropské unie v 2016. Nejdůležitějším zkoumaným aspektem zahraniční politiky je vztah mezi labouristy a Spojenými státy americkými, a naopak k tomu kontrastní vztah k evropské integraci.Hlavní výzkumnou otázkou je: Jakým způsobem a v jakém ideovém, vnitropolitickém a zahraničněpolitickém kontextu se měnily postoje Labouristické strany vůči Evropské unii a Spojeným státům americkým?Práce využívá historickou metodu při zkoumání postojů během historie strany, převážně po Druhé světové válce a poté komparativní metodu, kdy porovnává tyto postoje během dvou stanovených období: referendu o setrvání v Evropském hospodářském společenství v roce 1975 referendu o vystoupení z Evropské unie v roce 2016.Práce je rozdělena do tří hlavních kapitol. V první kapitole seznámí s tradicemi britské zahraniční politiky a jejich významem pro 20. století. Další kapitola se věnuje Labouristické straně a popisuje její vývoj a proměny od druhé světové války až po současnost. Třetí kapitola se zaměří na období během vyjednávání referenda o setrvání v EHS v roce 1975 a na období referenda o vystoupení z EU v roce 2016 a porovná proměnu postojů k EHS/EU a USA. Na těchto případech se bude práce snažit zodpovědět na stanovenou výzkumnou otázku.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses