Vliv zájmových skupin v oblasti hazardu - Ohanka, Marek (2019)
Práce se věnuje problematice zájmových skupin a jejich vlivu na proces vytváření legislativy. Konkrétně byla pro výzkum zvolena oblast hazardního hraní. V této oblasti působí řada zájmových skupin a dá se předpokládat, že se jejich vliv na vytváření legislativy bude projevovat více než v jiných oblastech. V práci je využita deskriptivně-analytická metoda, kdy je sledován průběh legislativního procesu u konkrétního zákona (zákon č.186/2016 Sb., o hazardních hrách) a na základě vysledovaných hodnot je provedena analýza. Cílem práce je dokázat, že se konkrétní zájmové skupiny, více či méně, podílely na finální podobě tohoto zákona a tím projevily svůj vliv. Práce se skládá ze čtyř částí, kdy se první tři části věnují teorii a část čtvrtá samotné analýze. Výsledkem práce je prokázání vlivu zájmových skupin v oblasti hazardu na podobu sledovaného zákona a je rovněž definováno, které zájmové skupiny do vytváření zákona zasáhly, jakých konkrétních změn v obsahu zákona docílily a v jakých částech legislativního procesu se jejich vliv projevil.