Experimentální výzkum vlivu estetiky obalu, ceny a známosti značky kolových nápojů na spotřebitelské rozhodování - Bažantová, Simona; Novák, Michal; Bína, Vladislav, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2019)
Cílem práce je zjistit významnost faktorů (estetiky obalu, ceny a známosti značky kolových nápojů) při spotřebitelském rozhodování studentů Fakulty managementu Vysoké školy ekonomické v Praze. A zároveň experimentálně zkoumat možnosti zjištění nejvýznamnějších faktorů, při spotřebitelském rozhodování, s použitím zařízení eye-tracking. Výzkum probíhá ve třech fázích. Fáze předvýzkumu definuje proměnné zkoumaných faktorů (známé a neznámé značky, cenové hladiny, estetické a standardní obaly). První fáze zahrnuje dotazník, jehož první část je částečnou replikací článku Aesthetic package design: A behavioral, neural, and psychological investigation z roku 2010, napsaného autory Martin Reimann, Judith Zaichokowsky, Carolin Neuhaus, Thomas Bender a Bernd Weber. Druhá část je založena na modelu kombinací zjišťujícího vztahy významnosti mezi zkoumanými faktory. Tato fáze naznačuje, že nejvýznamnějším faktorem při spotřebitelském rozhodování o volbě kolových nápojů, mezi studenty Fakulty managementu Vysoké školy ekonomické v Praze, je známost značky kolového nápoje. Druhá fáze, pomocí eye-trackingového šetření, zjišťuje, zda lze nalézt spojitost mezi různými typy očních fixací na zkoumané faktory s jejich významností při spotřebitelském rozhodování. Výsledkem této části práce je, že nejdelší fixace, první fixace, celkový počet fixací, ani počet opětovných fixací na zkoumané faktory, není určující při zjišťování nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících spotřebitelské rozhodování.
Vedoucí práce: Michal Novák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2019
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2019
Keywords: spotřebitelské chování; obaly; obchodní značky; sledování pohybu očí; nealkoholické nápoje; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; consumer behavior; containers; brand name products; eye tracking; non-alcohol beverages; master's theses