Možnosti využití umělých neuronových sítí pro mapování kognitivních funkcí mozku - Vitvar, Jakub; Vacura, Miroslav; Pavlík, Ján, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Tato diplomová práce se zabývá možnostmi využití umělých neuronových sítí pro mapování kognitivních funkcí mozku. Cílem práce je použít moderní metody a techniky k vytvoření umělé neuronové sítě, která bude schopná rozpoznat, zda se lidský mozek v dané chvíli nachází ve stavu klidu, nebo vykonává nějakou kognitivní funkci. Cíle bude dosaženo pomocí dostupných nástrojů a dat, tak aby tato práce mohla sloužit jako studijní pomůcka a základní přehled při studiu této oblasti kognitivní informatiky. V práci je popsáno, jakým způsobem je možné přistupovat k problematice mapování kognitivních funkcí mozku a jaké technologie jsou v současnosti pro tento účel dostupné. Dále je v práci popsáno, jaká záznamová zařízení pro sledování mozkové aktivity existují a jaká jsou jejich omezení. Tato práce pracuje primárně s technologií TensorFlow vyvinutou společností Google pro tvorbu hlubokých neuronových sítí a technologií fMRI jako zdrojem dat o mozkové aktivitě. V praktické části práce je názorně ukázáno, jakých výsledků je možné dosáhnout za použití uvedených metod. Výstupem práce je architektura konvoluční neuronové sítě schopná klasifikovat, zda mozek zpracovává vizuální vjem.
Vedoucí práce: Miroslav Vacura
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses