Přístup DevOps v podmínkách outsourcingu vývoje softwaru - Dvořák, Martin; Buchalcevová, Alena, 1958-; Doležel, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Diplomová práce se zaměřuje především na přístup DevOps v podmínkách outsourcingu vývoje softwaru. Práce je rozdělena na tři části. V teoretické části je nejprve vysvětlen koncept DevOps, jenž spojuje agilní způsob vývoje software, přístupy Continuous Integration a Continuous Delivery, automatizaci a mnoho dalších osvědčených postupů. Popsány jsou důvody pro jeho zavedení, principy a kultura. Agilní způsob vývoje software je vysvětlen na nejpoužívanějších agilních metodikách Scrum a Kanban. Poté je charakterizován outsourcing IS/ICT a jeho formy, z nichž je dále analyzován outsourcing vývoje softwaru společně s procesem výběrového řízení a smluvními vztahy. Druhá část práce je věnována sloučení obou konceptů na základě analýzy, syntézy a zkušeností autora z oblasti IT provozu. Za prvé byly navrženy zásady, které mají přispět k efektivnímu spolupráci obou partnerů a k neustálému zlepšování v oblastech: spolupráce, kvality produktů (služeb), procesů a organizace, a za druhé bylo navrženo několik vhodných modelů týmové organizační struktury pro sloučení DevOps a outsourcingu vývoje softwaru. Třetí část práce se věnuje ověření zásad na konkrétním softwarovém projektu, v rámci kterého je vývoj aplikace realizován externím dodavatelem. Při zpracování diplomové práce byly využity metody: vědecký popis, explanace, analýza, syntéza, pozorování a dotazování. Hlavními přínosy práce je návrh souboru zásad pro přístup DevOps v podmínkách outsourcingu vývoje softwaru, jejich charakteristiky, hodnocení, měření a návrh nejvhodnějších modelů týmových organizačních struktur, které jsou využitelné v praxi.
Vedoucí práce: Alena Buchalcevová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses