Zapojení soukromého sektoru do humanitární pomoci v České republice - Kokešová, Barbora; Druláková, Radka, 1973-; Peterková, Jana, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Soukromý sektor se s nárůstem humanitárních potřeb v posledních letech stal vítaným aktérem a strategickým partnerem pro poskytování humanitární pomoci. Soukromé zdroje jsou považovány za významné pro překonání mezery ve financování humanitární pomoci a odborné znalosti firem zase mohou přispět k účinnější a efektivnější humanitární pomoci. Tato práce zkoumá charakteristiky zapojení českého soukromého sektoru do humanitární pomoci poskytované do zahraničí z pohledu aktérů pro spolupráci; forem spolupráce; fází humanitární pomoci a přínosů a překážek zapojení. Práce obsahuje dvě případové studie českých firem, které byly vypracovány na základě přímých polostrukturovaných rozhovorů se zástupci firem GEOtest, a.s. a EGO Zlín, spol. s r.o. Výstupem práce je zjištění, že v České republice existují firmy, které jsou žádanými partnery českých i mezinárodních renomovaných aktérů a donorů humanitární pomoci. Zapojují se dlouhodobě a uplatňují své odborné znalosti v komplexních formách spolupráce, čímž tak napomáhají zefektivnit poskytování humanitární pomoci. Práce také identifikuje překážky zapojení firem v českém prostředí a navrhuje možná zlepšení.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses