Nord Stream II : politický diskurz v Polsku - Morávková, Nicol; Votoupalová, Markéta; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou politického diskurzu v Polsku ve věci ruského plynovodu Nord Stream II. Předmět zkoumání představuje vnímání probíhající výstavby tohoto potrubí mezi politickými elitami v Polsku, jejich vyjadřování a prezentace projektu veřejnosti. Práce si klade za cíl zjistit, jaký je postoj Polska, jakožto člena Evropské unie, k projektu Nord Stream II a zda v zemi dochází k sekuritizaci tohoto tématu, či nikoliv. Toto polské stanovisko je v práci posouzeno z hlediska teorie sekuritizace dle kodaňské školy, metodologická část se následně opírá o kritickou diskurzivní analýzu Normana Fairclougha. Práce dochází k závěru, že v Polsku dochází k sekuritizaci tématu Nord Stream II, a to prostřednictvím vykreslování Ruska jakožto nepřítele nejen Polska, ale také ostatních států Evropy.
Vedoucí práce: Markéta Votoupalová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses