Kybernetická bezpečnosť (prípadová štúdia NATO) - Bendeová, Alexandra (2019)
Útoky v kybernetickom priestore predstavujú už niekoľko rokov neustále sa zväčšujúcu hrozbu. NATO, ako obranná aliancia Severoatlantickej zmluvy, by malo byť aktérom, ktorý stojí na čele týchto snáh o zvýšenú bezpečnosť. Kybernetické útoky proti NATO dokázali, že kybernetická bezpečnosť a obrana by mali byť pre túto alianciu najvyššou prioritou a kybernetická obrana by mala tvoriť jadro kolektívnej obrany. Postavenie NATO a jeho snahy o adresovanie týchto hrozieb sú často subjektom hodnotení a diskusií. V tejto bakalárskej práci bude skúmaný vývoj a súčasný stav kybernetickej bezpečnosti NATO. Cieľom práce je na základe analýzy zistiť motiváciu organizácie pri reakciách na jednotlivé útoky a zároveň vytýčiť udalosti, ktoré slúžili ako ich katalyzátor.