Pozastavení sankcí v rámci dohody JCPOA a jejich dopad na íránskou ekonomiku - Hengalová, Rebeka; Druláková, Radka, 1973-; Stejskalová, Kristýna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Tématem bakalářské práce je pozastavení sankcí uvalených na Írán v rámci podepsání jaderné dohody JCPOA. Cílem této bakalářské práce je porovnání ekonomické situace v době sankčních režimů mezi roky 2006-2015, a po pozastavení sankcí od roku 2016 do poloviny roku 2018. Zkoumaná hypotéza je následující: po pozastavení sankčních omezení dojde k nastartování íránské ekonomiky. Ta je nahlížena pomocí makroekonomických indikátorů, jejichž analýza simuluje kauzální mechanismus a slouží tak k prokázání této hypotézy. Íránská ekonomika zaznamenala závratný růst v roce 2016, a dosáhla úrovně před sankčními opatřeními. Poté se růst zpomalil v důsledku institucionálních nedostatků Íránu i nového postoje USA.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses