Vědecká diplomacie Velké Británie a České republiky : komparativní případová studie - Juránek, Dominik (2019)
Hlavním cílem této práce je zjistit specifika vědecké diplomacie Spojeného království – velkého státu, kde je vědecká diplomacie rozvinutá a ČR – malého státu na počátku vývoje vědecké diplomacie a následně přístupy obou států porovnat. Cílem porovnání je zjistit v čem se vědecká diplomacie států shoduje, v čem naopak liší a jak může ČR v dalším vývoji následovat postupy Spojeného království. V teoretické části práce je vysvětlena organizační struktura, aktéři, nástroje, samotný pojem vědecká diplomacie a specifika vzhledem k velikosti státu. Následně je zkoumána struktura vědecká diplomacie obou států. Nakonec jsou struktury vědecké diplomacie Spojeného království a ČR komparovány.