Gravitační model exportu zboží z vybraných nejméně rozvinutých států Afriky - Věříšová, Magdaléna (2019)
Hlavním cílem této práce je pomocí gravitačního modelu určit relevantní determinanty exportu zboží z vybraných afrických LDCs v letech 2000 až 2016 a kvantifikovat jejich vliv na hodnotu vývozu, přičemž pozornost je věnována hlavně zhodnocení těch veličin, které mohou být ovlivněny změnami politik státu. Použitá panelová data v plném rozsahu zahrnují 49 vysvětlujících proměnných, 30 exportérů a 218 potenciálních importujících zemí. Bylo vypracováno celkem šest ekonometrických modelů, založených na odhadu pomocí metody nejmenších čtverců (OLS). Kromě kontrolních proměnných (např. vzdálenosti, sdílení hranic, koloniální vazby či míry otevřenosti ekonomiky importéra) se podařilo prokázat také statisticky významný vliv koncentrace vývozu (negativní), zapojení do obchodních dohod (pozitivní), využívání stejné měny (pozitivní), míry inflace ve vyvážející zemi (negativní) a velikosti šedé ekonomiky (negativní). V rámci této práce je rovněž zachycen aktuální stav mezinárodního obchodu se zbožím vybraných států a jeho vývoj od počátku tisíciletí.