Procesní automatizace pomocí RPA a iPaaS nástrojů - Kloboučková, Tereza (2019)
Tato bakalářská práce je věnována problematice procesních automatizací pomocí nástrojů pro Robotickou Procesní Automatizaci (dále jen RPA) a integračních platforem jako služeb (dále jen iPaaS). Nejprve je vymezen pojem RPA, dále jsou sepsány rozdíly mezi robotickou procesní a tradiční automatizací, benefity použití RPA, požadavky na proces a ideální procesy k zautomatizování pomocí RPA nástroje. Následně jsou popsány čtyři RPA nástroje. Poté následuje kapitola vysvětlující systémovou integraci, webové služby, web API, SOAP API a REST API, API ekonomiku a integrační platformu. Následně jsou představeny benefity použití iPaaS, požadavky na proces a ideální procesy k zautomatizování pomocí iPaaS nástroje. Na závěr kapitoly jsou popsány čtyři iPaaS nástroje. Poslední část práce se zabývá srovnáním RPA a iPaaS nástrojů. Součástí srovnání je analýza čtyř RPA a čtyř iPaaS nástrojů, jejíž výsledky jsou prezentovány v tabulkách. Srovnání je doplněno o praktickou úlohu, jejíž postup řešení s použitím RPA a iPaaS nástroje je popsán. Závěr práce je věnován otázce rozhodování, v jakém případě se rozhodnout pro který nástroj.