Tradičné a moderné prístupy k zhlukovej analýze - Kováč, Stanislav (2019)
Aj napriek veľmi rozšírenému používaniu zhlukovej analýzy v rôznych odvetviach, nie je táto metóda z teoretickej časti ešte dostatočne preskúmaná. Nakoľko existuje veľa kombinácií mier vzdialeností a metód zhlukovania často kombináciou týchto atribútov dostávame pre rovnaké vstupné údaje úplne rozdielne výsledky. V tejto práci sa preto venujeme porovnaniu moderných a klasických prístupov k zhlukovej analýze. Tieto prístupy porovnávame na základe výsledkov ich aplikácie v štatistickom software R. Popisujeme výsledky a hodnotíme úspešnosť zaradenia do jednotlivých zhlukov pre vybrané, často citované datasety určené práve pre zhlukovú a klasifikačnú analýzu dát.