Tradičné a moderné prístupy k zhlukovej analýze - Kováč, Stanislav; Danko, Jakub; Löster, Tomáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Aj napriek veľmi rozšírenému používaniu zhlukovej analýzy v rôznych odvetviach, nie je táto metóda z teoretickej časti ešte dostatočne preskúmaná. Nakoľko existuje veľa kombinácií mier vzdialeností a metód zhlukovania často kombináciou týchto atribútov dostávame pre rovnaké vstupné údaje úplne rozdielne výsledky. V tejto práci sa preto venujeme porovnaniu moderných a klasických prístupov k zhlukovej analýze. Tieto prístupy porovnávame na základe výsledkov ich aplikácie v štatistickom software R. Popisujeme výsledky a hodnotíme úspešnosť zaradenia do jednotlivých zhlukov pre vybrané, často citované datasety určené práve pre zhlukovú a klasifikačnú analýzu dát.
Vedoucí práce: Jakub Danko
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses