Právní aspekty budování a provozu datového skladu - Janoušek, Jan (2019)
Tato diplomová práce se zaměřuje na právní aspekty budování datových skladů, konkrétně na ochranu osobních údajů. Tato problematika je relativně novým tématem, které je v praxi v současné době intenzivně řešeno. Ačkoliv je ochrana osobních údajů zakotvena v legislativě již dlouhá desetiletí, masově začala být řešena teprve v roce 2018 v souvislosti se zavedením GDPR. Zavedení vysokých sankcí za porušení ochrany osobních údajů vyvolalo zvýšený zájem veřejnosti.Autor této práce v praxi identifikoval nedostatky v řešení této problematiky na úrovni datových skladů a rozhodl se využít této příležitosti a přispět k řešení ochrany osobních údajů v rámci datových skladů vlastními konkrétními návrhy.Práce zahrnuje teoretický vhled do zpracování dat na úrovni informačních systémů, přehled legislativy GDPR v pojetí odpovídajícímu účelu této práce a dále vlastní návrhy úpravy procesů implementace a provozu datových skladů. V závěru práce demonstruje autor své návrhy na konkrétním praktickém příkladu.Práce jako celek přispívá k osvětě v oblasti ochrany osobních údajů a vysvětluje základní principy a zásady legislativy GDPR tak, aby usnadnila její implementaci nejen na úrovni datového skladu.