Právní aspekty budování a provozu datového skladu - Janoušek, Jan; Svatoš, Oleg; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Tato diplomová práce se zaměřuje na právní aspekty budování datových skladů, konkrétně na ochranu osobních údajů. Tato problematika je relativně novým tématem, které je v praxi v současné době intenzivně řešeno. Ačkoliv je ochrana osobních údajů zakotvena v legislativě již dlouhá desetiletí, masově začala být řešena teprve v roce 2018 v souvislosti se zavedením GDPR. Zavedení vysokých sankcí za porušení ochrany osobních údajů vyvolalo zvýšený zájem veřejnosti.Autor této práce v praxi identifikoval nedostatky v řešení této problematiky na úrovni datových skladů a rozhodl se využít této příležitosti a přispět k řešení ochrany osobních údajů v rámci datových skladů vlastními konkrétními návrhy.Práce zahrnuje teoretický vhled do zpracování dat na úrovni informačních systémů, přehled legislativy GDPR v pojetí odpovídajícímu účelu této práce a dále vlastní návrhy úpravy procesů implementace a provozu datových skladů. V závěru práce demonstruje autor své návrhy na konkrétním praktickém příkladu.Práce jako celek přispívá k osvětě v oblasti ochrany osobních údajů a vysvětluje základní principy a zásady legislativy GDPR tak, aby usnadnila její implementaci nejen na úrovni datového skladu.
Vedoucí práce: Oleg Svatoš
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses