Multinomická regrese pro nominální a ordinální vysvětlovanou proměnnou - Knoll, Radim; Bašta, Milan; Vltavská, Kristýna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Diplomová práce se věnuje metodě multinomické regrese pro ordinální a nominální vysvětlovanou proměnnou. Práce je dělena do tří různých částí. V první části se práce zabývá základními postupy lineární regrese. Ve zkratce jsou zde popsány základní postupy pro regresní analýzu jednoduché a vícenásobné lineární regrese. Druhá část je pojmenována, jako logistická regrese. Na začátku této části se nachází postup pro logistickou regresi s binární vysvětlovanou proměnnou. Logistická regrese s binární vysvětlovanou proměnnou se v práci vyskytuje, protože úzce souvisí s multinomickou regresí. Druhá část je tvořena detailním popsáním postupů při multinomické regresi s nominální vysvětlovanou proměnnou. Objevují se tu metody pro odhady parametrů, testování odhadnutých parametrů a predikce nových pozorování. Poslední část druhé kapitoly je tvořena detailním popisem metod multinomické regrese s ordinální vysvětlovanou proměnnou. Poslední kapitola se týká praktického využití multinomické regrese. Tato část je rozdělena do tří bloků, kde první blok představuje popis datového souboru EUROSTUDENT VI a proměnných vybraných k analýze. Druhý blok této části se věnuje odhadu regresního modelu s nominální vysvětlovanou proměnnou a třetí blok se věnuje odhadu regresního modelu s ordinální vysvětlovanou proměnnou.
Vedoucí práce: Milan Bašta
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses