Výkaznictví ministerstev ČR v kontextu probíhající účetní reformy veřejného sektoru - Poutník, Lukáš (2019)
Tato práce si klade za cíl zanalyzovat a kriticky zhodnotit dopady realizované účetní reformy českého veřejného sektoru od roku 2010. Předmětem výzkumu jsou účetní data, která se týkají poskytování veřejné služby 14 ministerstvy v letech 2010-2018 s důrazem na akruální data vycházející ze základních principů a metod současného účetního výkaznictví. Hlavním aspektem práce je mikroekonomický pohled na individuální účetní závěrky ministerstev, který by měl v souladu s Mezinárodními účetními standardy pro veřejný sektor sloužit ke skládání účtů občanům. Pomocí vybraných metod se v práci podařilo změřit a prokázat efekt účetní reformy veřejného sektoru v řadě oblastí. Tou nejvýznamnější byla aplikace účetních metod založených na akruálním principu. Podoba účetní závěrky se od roku 2010 více přiblížila k Mezinárodním účetním standardům pro veřejný sektor. Velikým pozitivním přínosem účetní reformy je zejména snadná přístupnost účetních dat prostřednictvím portálu Ministerstva financí ČR široké veřejnosti. Závěr práce obsahuje i návrhy možných směrů dalšího výzkumu.