Referenda v kontextu prohlubování evropské integrace : koncept národní a evropské identity jako perspektiva zkoumání - Kný, Daniel (2019)
Na politické scéně EU se objevují některé náznaky, které poukazují na možnost, či dokonce nutnost změn primární práva EU. Zároveň nelze vyloučit, že by výrazná změna Smluv mohla v některých členských státech vyžadovat ratifikaci s využitím referenda, a to nejen kvůli ústavním požadavkům těchto zemí (zejména Irska), ale i za účelem nezbytného snížení demokratického deficitu EU. Hlavním cílem této disertační práce tak je porozumění rozdílným výsledkům již dříve uskutečněných referend o evropských integračních smlouvách (16 případů) na základě konceptu evropské a národní (kolektivní) identity. Z něj vyplývá i hlavní výzkumná otázka: „Měly rozdílné vztahy mezi národními a evropskými identitami (a různá míra jejich aktivizace v kampaních před referendy) vliv na rozdílné výsledky těchto referend o evropských integračních smlouvách?“ Z metodologického hlediska takový výzkum vyžaduje využití komparativní analýzy, jež je v této práci založena na několika kritériích. Vyhodnocení jednotlivých případů (referend) podle některých z těchto kritérií vychází ze statistických analýz (binární logistické regrese, lineární regresní analýzy) dat z průzkumů veřejného mínění (Eurobarometr). Nadto autor využívá empirické sekundární literatury zejména za účelem interpretace (témat) kampaní předcházejících referendům skrze perspektivu konceptu národních a evropských identit. Příslušný výzkum tak nevyužívá pouze behavioristický pohled na kolektivní identity, ale také interpretaci jejich zastoupení ve veřejných diskurzech, které pramení mj. z kolektivních pamětí zkoumaných zemí (tj. Dánska, Francie, Irska, Lucemburska, Nizozemska a Španělska). Kromě hlavní výzkumné otázky byly v disertační práci kladně zodpovězeny i dvě dílčí výzkumné otázky (v návaznosti na potvr