Referenda v kontextu prohlubování evropské integrace : koncept národní a evropské identity jako perspektiva zkoumání - Kný, Daniel; Müller, Karel B., 1972-; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Na politické scéně EU se objevují některé náznaky, které poukazují na možnost, či dokonce nutnost změn primární práva EU. Zároveň nelze vyloučit, že by výrazná změna Smluv mohla v některých členských státech vyžadovat ratifikaci s využitím referenda, a to nejen kvůli ústavním požadavkům těchto zemí (zejména Irska), ale i za účelem nezbytného snížení demokratického deficitu EU. Hlavním cílem této disertační práce tak je porozumění rozdílným výsledkům již dříve uskutečněných referend o evropských integračních smlouvách (16 případů) na základě konceptu evropské a národní (kolektivní) identity. Z něj vyplývá i hlavní výzkumná otázka: „Měly rozdílné vztahy mezi národními a evropskými identitami (a různá míra jejich aktivizace v kampaních před referendy) vliv na rozdílné výsledky těchto referend o evropských integračních smlouvách?“ Z metodologického hlediska takový výzkum vyžaduje využití komparativní analýzy, jež je v této práci založena na několika kritériích. Vyhodnocení jednotlivých případů (referend) podle některých z těchto kritérií vychází ze statistických analýz (binární logistické regrese, lineární regresní analýzy) dat z průzkumů veřejného mínění (Eurobarometr). Nadto autor využívá empirické sekundární literatury zejména za účelem interpretace (témat) kampaní předcházejících referendům skrze perspektivu konceptu národních a evropských identit. Příslušný výzkum tak nevyužívá pouze behavioristický pohled na kolektivní identity, ale také interpretaci jejich zastoupení ve veřejných diskurzech, které pramení mj. z kolektivních pamětí zkoumaných zemí (tj. Dánska, Francie, Irska, Lucemburska, Nizozemska a Španělska). Kromě hlavní výzkumné otázky byly v disertační práci kladně zodpovězeny i dvě dílčí výzkumné otázky (v návaznosti na potvr
Zejména ale autor disertační práce dochází k závěru, že kolektivní identity (specifičtěji vztah mezi jejich národní a evropskou dimenzí) vskutku hrály velmi významnou roli ve výsledcích referend o evropských integračních smlouvách.
Vedoucí práce: Karel Müller
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor disert. práce]; disertace; dissertations