Predikce přítomnosti (pre)diabetu mellitu druhého typu na základě klinických a laboratorních dat - Štěpánek, Lubomír; Bašta, Milan; Sobíšek, Lukáš, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Klinicky vyjádřený diabetes mellitus druhého typu je považován za jeden z nejvýznamnějších a nejrozsáhlejších medicínských problémů současného západního světa, a to i stran ekonomických nákladů nutných na jeho léčbu. Zatímco diagnostika samotného diabetu melittu druhého typu je již dobře etablovaná, jeho prekurzorová jednotka, prediabetes mellitus druhého typu, je definována pouze některými formálními laboratorními odchylkami od normy, avšak její klinické či jiné laboratorní koreláty nejsou jasně vyjádřeny ani plně známy. Přitom záchyt onemocnění ve fázi prediabetu může vést k vyhnutí se fáze manifestního diabetu pouze pomocí úpravy dietetiky a životního stylu.Cílem této práce je na relativně rozsáhlých klinických a laboratorních datech o pacientech, kteří navštěvovali interní metabolické ambulance Fakultní nemocnice Olomouc v posledních cca deseti letech a jsou v různé fázi onemocnění diabetem druhého typu (tj. někteří již mají diabetes, někteří nemají diabetes a mají prediabetes a zbylí nemají ani prediabetes), predikovat přítomnost (pre)diabetu. Predikce je vnímána jako klasifikační úloha s učitelem ("supervised") a je řešena pomocí běžných algoritmů, tedy prostřednictvím mnohorozměrné logistické regrese, naivních bayesovských klasifikátorů, metody podpůrných vektorů, CART ("classification and regression trees") rozhodovacích stromů, eventuálně i arteficiálních neuronových sítí. Jako nástroj volby pro zpracování dat a provedení analýz slouží jazyk R.Pozornost je věnována i interpretaci výsledků s akcentem na klinické využití a případným kombinacím laboratorních a klinických odchylek od normy, které nejsou běžně klinicky známy a přesto jsou u pacientů s (pre)diabetem druhého typu dle vstupních dat často přítomny, a mohou tak klinickým lékařům sloužit jako varovné indicie nutící pomýš
Vedoucí práce: Milan Bašta
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses