Využití metod manažerského rozhodování za rizika a nejistoty pro optimální výběr dodavatele zdravotnické techniky - Beran, Tomáš (2019)
Diplomová práce se zabývá využitím metod manažerského rozhodování za rizika a nejistoty pro zvolený rozhodovací problém, kterým je výběr dodavatele výpočetního tomografu pro zdravotnické zařízení. V případě diskrétních faktorů rizika je sestavena rozhodovací matice a poté aplikováno pravidlo očekávané hodnoty a pravidlo očekávané hodnoty a rozptylu, spolu s výpočtem hodnoty dokonalé informace. Při rozhodování za nejistoty je využito pravidla MaxiMax, MaxiMin, Laplaceova, Hurwiczova a Savageova pravidla. Pro spojité faktory rizika je využita metoda Monte Carlo. Cílem práce je vyslovit doporučení pro výběr optimálního dodavatele na základě použitých metod, zhodnotit ziskovost této investice a poté posoudit vhodnost aplikovaných metod na tento rozhodovací problém.