Vykazování výnosů podnikatelů v České republice - Vácha, Petr (2019)
Cílem disertační práce a souvisejícího výzkumu je analyzovat teorie, regulační pravidla a standardy v oblasti vykazování výnosů u podnikatelů, formulovat základní typy výnosů v českém výkaznictví a posoudit jejich definice a přístupy k jejich uznání a vhodnost prezentace. Zároveň je cílem formulovat základní teze toho, jak by měly být koncipovány principy uznání výnosů u podnikatelů v účetním výkaznictví v České republice a doporučit základní úpravy regulačních pravidel. Pro tyto účely bylo nutné nejprve shrnout základní účetní teorie, vybrané kvalitativní charakteristiky a terminologie v oblasti důchodu a vykazování výnosů. Dalším krokem byl popis různých koncepčních přístupů k výnosům. V návaznosti na rozbor obecných koncepcí byl analyzován současný stav vykazování výnosů v českém účetnictví, IFRS a US GAAP. Pro účely zkoumání zveřejnění informací o výnosech byl dále vytvořen vzorek účetních závěrek. Bylo vybráno 50 největších českých účetních jednotek vykazujících dle českých účetních předpisů a 10 největších českých účetních jednotek vykazujících dle IFRS, a to podle velikosti výnosů. Pro tento vzorek bylo stanoveno 11 hodnotících kritérií v oblastech obecných zásad a informací o povaze a obsahové náplni výnosů. Výsledky výzkumu byly detailně vyhodnoceny a ukázaly, že zveřejnění informací v oblasti výnosů v účetních závěrkách podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví přinášejí uživateli více informací o uznání, oceňování a povaze výnosů než zveřejnění informací v účetních závěrkách podle českých účetních předpisů. Na základě nedostatků, které se vyskytují u velkých společností, bylo možné identifikovat hlavní oblasti, které by zasloužily pozornost v českých regulačních pravidlech. Na závěr byly veškeré poznatky shrnuty a byly