Srovnání daně z příjmů právnických osob ve vybraných státech EU - Ďuriš, Daniel (2019)
Diplomová práca sa zaoberá daňou z príjmu právnických osôb a jej zachytením v legislatíve sledovaných krajín – Česká republika, Slovensko a Rakúsko. V rámci porovnania tejto dane a následnej syntézy sú analyzované jednotlivé konštrukčné prvky. Cieľom práce je poukázať na odlišné daňové politiky štátov ku zdaneniu firiem. Teoretické poznatky sú aplikované na modelový príklad, ktorý reprezentuje malý podnik. Na základe výsledkov sú spočítané efektívne daňové sadzby, ktoré nám majú priniesť lepšiu výpovednú hodnotu než zákonom stanovené štatutárne sadzby.