Promoční spirála v ČR aneb existuje cesta ven? - Trubák, Marek; Špecián, Petr; Kadeřábková, Božena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce se zabývá hledáním cesty ze slevové spirály, ve které se ocitají české maloobchodní řetězce. Hlavním cílem je pak prokázat, že i s menším počtem slev mohou tito hráči dosáhnout vyšších zisků. Za tímto účelem byl vytvořen model založený na aktuálních a velmi podrobných maloobchodních datech poskytnutých společností AC Nielsen. Nejdůležitější výsledky tohoto výzkumu pak ukazují, že pro 17 % promovaných výrobků by bylo optimální slevy vůbec neprovádět a dosáhnout tak společně s optimalizací běžných cen o 3,8 % vyššího zisku napříč testovanými kategoriemi. Algoritmický přístup k cenotvorbě zároveň dokáže přesněji reflektovat spotřebitelskou citlivost na změnu cen, než je tomu u současně používaných postupů, reagujících zejména na chování konkurence.
Vedoucí práce: Petr Špecián
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses