Vývoj základných makroekonomických ukazovateľov v kontexte režimu menového kurzu a vývoja REER - Šuhajda, Jerguš; Šíma, Ondřej; Šímová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Táto diplomová práca sa zaoberá dôsledkami pohybu reálneho efektívneho menového kurzu (REER) a predovšetkým jeho nadhodnotením alebo podhodnotením oproti „rovnovážnej“ úrovni. Jej cieľom je vysvetliť a popísať dôsledky pohybu reálneho menového kurzu z pohľadu vývoja agregátneho dopytu a ponuky daných ekonomík. Práca sa delí na dve časti, teoretickú a praktickú. V teoretickej časti si všeobecne vysvetlíme a definujeme základné princípy a definície reálneho menového kurzu, pozrieme sa na rôzne druhy systémov menových kurzov. Bližšie si charakterizujeme platobnú bilanciu a popíšeme základné dôsledky pohybu reálneho menového kurzu. V praktickej časti si na príklade konkrétnych štátov zobrazíme vývoj menového kurzu a následne analyzujeme a vysvetlíme dopady jednotlivých ukazovateľov v týchto vybraných krajinách.
Vedoucí práce: Ondřej Šíma
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses