Řetězové podvody a odhad souvisejících úniků na DPH - Vaškovič, Miroslav; Zídková, Hana; Čejková, Eliška; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Zaměřením této práce jsou karuselové (řetězové, kolotočové) podvody s DPH, konktrétně jejich identifikace a odhad jejich dopadu na veřejné příjmy. Vyvinutá metoda využívá charakteristické znaky subjektů provádějících karuselové podvody, zejména nedodržování právních předpisů a nevykazování přijetých zdanitelných plnění. S využitím zavedení mechanizmu přenesení daňové povinnosti na odběratele (vnitrostátní reverse charge) lze objem nepřiznaných přijatých plnění identifikovat v evropských statistikách mezinárodního obchodu. V této práci byl analyzován obchod s vybraným zbožím v rámci mezinárodního obchodu České republiky a Polska, přičemž byly zkoumány daňové úniky v České republice. Za období od ledna 2014 do března 2015 byly identifikovány a odhadnuty daňové úniky na DPH s vybranou elektronikou ve výši 44 mil. až 51 mil. EUR. Dále byly za období od října 2015 do ledna 2016 identifikovány a odhadnuty daňové úniky na DPH s elektřinou a plynem ve výši 21 mil. - 32 mil. EUR.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses