Využití modelu DSGE k verifikaci ekonomického myšlení rakouské školy - Pavlík, Lukáš; Quang, Tran Van; Kodera, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Diplomová práce testuje hypotézu rakouské školy o (ne)efektivnosti vládních výdajů. Cíl je interpretován jako zjištění velikosti fiskálního multiplikátoru v DSGE modelu. V práci je postupně shrnuta literatura ohledně rakouské školy, DSGE modelů a efektivnosti fiskální politiky. Stěžejní část práce odvozuje středně velký DSGE model s řadou strnulostí reflektující trendy poslední doby. Po odvození je představen nakalibrovaný dynare skript a interpretovány výsledky. Hlavními zjištěními jsou, že fiskální politika v modelové ekonomice nezvyšuje produkt natolik, aby byl považována za efektivní. Fiskální multiplikátor je tak menší než 1. Šok do spotřebních daní naopak paradoxně zvyšuje produkt.
Vedoucí práce: Van Quang Tran
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses