Sklon nadnárodních entit k přesouvání zisků - Friedrich, Michal; Tepperová, Jana; Vančurová, Alena, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Diplomová práce se zabývá fenoménem přesouvání zisků nadnárodními entitami. Cílem této práce je s využitím ukazatele sklonu k daňovým únikům (TER) a transakční metody čistého rozpětí (TNMM) ověřit, zda vybrané nadnárodní entity působící v oblasti digitální ekonomiky mají sklony k přesouvání zisků z České republiky směrem do států s nižším daňovým zatížením. Protože metoda TER nebyla dosud vyzkoušena, je dalším z cílů této práce demonstrovat její použití na skutečných datech a zhodnotit její použitelnosti v praxi formou případových studií. Ze vzorku pěti testovaných nadnárodních entit poukázala analýza na potenciální sklony k přesouvání zisků v rámci Evropy u čtyřech entit (Amazon, Apple, Google, Uber) a potenciální sklony přesouvat zisky přímo z České republiky u jedné entity (Amazon). Ukazatel TER je nicméně nutné interpretovat jako prvotní indikaci možných rizik, nikoliv jejich exaktní kvantifikaci.
Vedoucí práce: Jana Tepperová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses