Financování sportu v ČR a vybraných zemích - Halas, Marek (2019)
Práce se zabývá analýzou a srovnáním veřejného financování sportu v ČR, SR a UK v letech 2007 - 2017. Reaguje na kauzu přidělování sportovních dotací v ČR v roce 2017 a na nový loterijní zákon, který zrušil loterijním a sázkovým společnostem od 1. 1. 2017 možnost snížit odvody o prostředky poskytnuté ČOV. Hlavním cílem práce je zhodnotit a porovnat vývoj výdajů z veřejných rozpočtů do oblasti sportu v ČR, SR a UK v letech 2007 – 2017. K dosažení hlavního cíle byly stanoveny dva dílčí cíle v podobě popisu struktury a systému alokace výdajů do oblasti sportu z centrální úrovně v ČR, SR a UK a analýzy vývoje celkových veřejných výdajů do oblasti sportu v ČR, SR a UK a jejich následné komparaci. V první kapitole jsou vymezeny základní pojmy spojené s ekonomikou sportu, je objasněna institucionalizace sportu a postavení sportu ve veřejném sektoru. V dalších kapitolách jsou postupně analyzovány veřejné finanční podpory sportu vybraných států, které jsou následně v závěrečné kapitole komparovány z hlediska centrálních, subcentrálních a celkových veřejných výdajů.