Komparace daňového základu korporátní daně ve vybraných zemích EU - Pištorová, Bára; Láchová, Lenka, 1959-; Slintáková, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Diplomová práce se zabývá komparací daňového základu korporátní daně ve vybraných zemích Evropské unie, kterými jsou Česká republika, Irsko a Řecko, s cílem analyzovat konstrukci daňového základu korporátní daně vybraných zemí. Velká část práce je věnována směrnici proti vyhýbání se daňovým povinnostem a její implementaci v porovnávaných zemích. V praktické části byla použita metoda komparativní analýzy a zkonstruován modelový příklad ilustrující nejpodstatnější rozdíly v korporátním zdanění ve sledovaných zemích. Na základě provedené analýzy se dá říct, že je konstrukce základu korporátní daně v České republice a Řecku v určitých oblastech podobná, například co se týče podílů na zisku, úroků a licenčních poplatků, opravných položek k pohledávkám či uplatnění daňové ztráty jako položky odčitatelné od základu daně. S ohledem na diferencovanou sazbu korporátní daně se dá považovat konstrukce základu korporátní daně v Irsku za nejsložitější.
Vedoucí práce: Lenka Láchová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses