Historický vývoj a analýza daňového systému Dánska se zaměřením na zdanění příjmů fyzických osob - Dudová, Tereza (2019)
Diplomová práce se zabývá analýzou daňového systému Dánska, historického vývoje zdanění příjmů od roku 1987 a následnou komparací zdanění příjmů fyzických osob v Dánsku a České republice. V první řadě se práce zaměřuje na teorii týkající se daňových systémů, dále na popis základních charakteristik Dánska a ekonomické a politické situace v Dánsku, která má vliv na vývoj konstrukčních prvků daní a na daňový systém jako celek. Dále popisuje konstrukční prvky jednotlivých daní, které jsou v Dánsku placeny. Rozsáhlá část práce se věnuje historickému vývoji a současnému nastavení daně z příjmu fyzických osob a dalších daní s ní vybíraných. Získané informace o dani z příjmu jsou využity v případové studii, která se věnuje výpočtu daňové povinnosti zaměstnance a fyzické osoby - podnikatele v obou zemích.