Zaměstnání s přehraničním prvkem z pohledu daně a pojistného - Vašata, Marek (2019)
Tato diplomová práce se zabývá mezinárodním zaměstnáváním, konkrétně vysláním amezinárodním pronájmem pracovní síly. Hlavním cílem práce je za pomocimodelových příkladů přiblížit rozdíly mezi těmito druhy mezinárodního zaměstnáváníz pohledu daně z příjmů, sociálního pojistného a dalších povinností. Dílčím cílem jepoukázat na nespravedlivé zdanění při uplatnění pravidla 60:40 u mezinárodníhopronájmu pracovní síly.Práce je členěna do sedmi kapitol, z nichž první 3 jsou pouze teoretické a zabývají sezdaněním závislé činnosti a mezinárodním zaměstnáváním. Každá následující kapitolapředstavuje jeden modelový příklad mezinárodního zaměstnávání, kdy dva se zabývajívysláním a dva mezinárodním pronájmem pracovní síly. Poslední příklad je řešen přiteoretickém vynechání zákonného opatření ohledně pravidla 60:40.