Strategické změny společnosti Ahold - Dvořák, Jakub (2019)
Diplomová práce se zabývá tématem strategických změn a jejich vyhodnocením u vybrané společnosti na českém maloobchodním trhu. Cílem práce je identifikace a vyhodnocení motivů vybrané společnosti pro její strategické změny. Práce sleduje českou společnost koncernu Ahold od jejího založení, detailněji v letech 2005–2017. Jako zásadní strategické změny byly identifikovány restrukturalizace v roce 2009 a akvizice konkurenční společnosti Spar v roce 2014. Jako motivy pro restrukturalizaci společnost uváděla snížení nákladů, zvýšení efektivnosti a rebranding s cílem sjednocení značky. Motivy pro akvizici konkurenční maloobchodní firmy v roce 2014 byly zvýšení tržního podílu, zvýšení ziskovosti a zvýšení efektivity. První strategickázměna restrukturalizace byla vyhodnocena jako úspěšná a společnosti se podařilo dosáhnout stanovených cílů. Druhá strategická změna v podobě akvizice je hodnocena jako neúspěšná, neboť společnost nedosáhla svých stanovených cílů.