Finanční a strategická analýza Škoda Auto, a.s. vycházející z let 2012-2017 a zhodnocení potenciálních rizik pro českou ekonomiku - Rückl, Josef (2019)
Práce se zabývá finanční a strategickou analýzou obchodního závodu ŠKODA AUTO, a.s. Finanční analýza je provedena pomocí analýzy účetních výkazů, analýzy poměrových ukazatelů a souhrnně vyhodnocena za pomoci bonitního modelu Kralicekův Quicktest a bankrotního modelu Altmanovo Z-skóre. Strategická analýza je provedena pomocí analýzy vnitřního a vnějšího potenciálu a na jejím konci je provedena SWOT analýza. Na základě této analýzy bylo určeno, že analyzovaná firma splňuje předpoklad tzv. going concern. Bylo též identifikováno několik rizik, které mohou mít důsledky nejen pro analyzovaný obchodní závod, ale pro celou tuzemskou ekonomiku. Především jde o rizika spojená s transformací odvětví a s rostoucí regulací odvětví.