Odvodové zatížení kapitálových příjmů z obchodních korporací u fyzických osob - Svoboda, Lukáš (2019)
Tato práce se zabývá převody podílů v obchodních korporacích, konkrétně identifikací distorzních účinků úplatných převodů podílů u fyzické osoby z hlediska daně z příjmů. V práci je zvolena metoda komparace. Komparován je daňový přístup k úplatným převodům podílů u různých poplatníků a různých druhů podílů v současné právní úpravě a v historických právních úpravách, se zohledněním záměru zákonodárce. Z analýzy vyplývá, že zákon o daních z příjmů zavádí odlišný přístup k různým poplatníkům a různým druhům podílů. U podílů mimo obchodní majetek poplatníka zavádí zákon o daních z příjmů rozdílná osvobození a různé uplatnitelné výdaje u různých druhů podílů. V případě zvyšování vlastního kapitálu zákon zavádí rozdílný daňový režim pro různé vklady u různých druhů podílů mimo obchodní majetek poplatníka. U podílů v obchodním majetku poplatníka pak zákon zavádí rozdílný přístup k různým poplatníkům a zároveň i k různým druhům podílů. Následně byly navrženy změny zákonných pravidel za účelem zmírnění identifikovaných distorzí.