Příprava klientů dětských domovů v Pardubickém kraji na následný ekonomicky aktivní život v letech 2015 až 2019 - Bílá, Romana (2019)
Bakalářská práce se zaměřuje na přípravu klientů dětských domovů v Pardubickém kraji na následný ekonomicky aktivní život v letech 2015 až 2019. Teoretická část je zpracována formou literární rešerše a věnuje se jak ústavní výchově a jejímu zasazením do kontextu sociální politiky, tak činnostem dětských domovů v přípravě a podpoře dětí na samostatný život. Druhá část je věnována obecně finanční gramotnosti a přístupům v jejím vzdělávání. V praktické části byl proveden kvalitativní i kvantitativní výzkum. V kvalitativním výzkumu byla použita metoda polostrukturovaného rozhovoru s vedoucími pracovníky všech dětských domovů v Pardubickém kraji. Otázky byly zaměřeny na postupy v přípravě dětí na ekonomicky aktivní život. Zjištěné informace byly zpracovány formou kódování. V kvantitativním výzkumu bylo provedeno dotazníkové šetření, které ověřuje reálný ekonomický rozhled, úroveň finanční gramotnosti a vnímání role dětského domova u dětí ve věku od patnácti do dvaceti šesti let. Zjištěná data byla statisticky vyhodnocena a zanesena do grafů. Výsledky obou výzkumných metod jsou interpretovány v souladu s kontextem cílů práce. Výsledky ukazují, že činnosti dětských domovů Pardubického kraje v přípravě odpovídají Standardům kvality péče o děti ve školských zařízeních pro výkon ústavní a ochranné výchovy a preventivně výchovné péče z roku 2018. Nicméně byly odhaleny nedostatky zejména ve vzdělávání dětí ve finanční gramotnosti. Dále byly zjištěny mezery v legislativním pokrytí některých kroků v přípravě klientů na odchod ze zařízení. Práce proto navrhuje opatření za účelem zlepšení současného stavu a zvýšení pravděpodobnosti začlenění klientů do ekonomicky aktivního života.