Analýza trhu práce z pohledu demografické migrace a významu vzniku nových firem v Libereckém kraji v letech 2001-2018. - Pekař, Zdeněk; Bednář, Ondřej; Čermáková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Bakalářská práce analyzuje vývoj trhu práce v Libereckém kraji mezi lety 2001 až 2018. Bližší pohled byl věnován okresu Česká Lípa. Práce zkoumá celkový vývoj trhu práce a nezaměstnanost. V teoretické části jsou definovány pojmy vybraných jevů trhu práce, nezaměstnanosti, migrace a dojíždění do práce. V závěru teoretické části je vysvětlena metodika. V praktické části je prvně charakteristika Libereckého kraje, následně je provedena samotná analýza trhu práce. Pozorované jevy jsou demografické a statistické. Hlavní je zaměření na roky po ekonomické krizi v roce 2008 a také na následnou stabilizaci situace na trhu práce, ke které dopomohly rozhodnutí zahraničních firem v regionu. Dále jsou v práci provedeny analýzy migrace v regionech a dojíždění/vyjíždění za prací. Na závěr je provedena analýza dlouhodobé nezaměstnanosti ve vybraných regionech. Práce došla k výsledku, že po krizi strategické chování firem zlepšilo situaci na trhu práce pro nezaměstnané. Došlo také ke snížení dlouhodobě nezaměstnaných obyvatel ve vybraných regionech. Zároveň došlo k úbytku počtu lidí, kteří vyjíždějí za prací (kromě dojíždění do zahraničí).
Vedoucí práce: Ondřej Bednář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses