Analýza finanční dostupnosti bydlení ve Středočeském kraji v období 2008-2018 - Vereš, Jan; Loužek, Marek, 1975-; Klement, Josef, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Téma bydlení a jeho finanční dostupnost je nedílnou součástí sociální politiky státu. V České republice toto téma nabývá v posledních letech na významu v důsledku rostoucích cen nemovitostí a s tím souvisejících zpřísňujících se podmínek pro poskytování hypotečních úvěrů, které slouží k financování vlastního bydlení. Hlavním cílem diplomové práce je analýza vývoje finanční dostupnosti bydlení ve Středočeském kraji v letech 2008-2018, přičemž analýza se zaměřuje na sektory nájemního a vlastnického bydlení. Dílčím cílem práce je zjistit, zda lze na základě změřených výsledků definovat ohrožené skupiny obyvatelstva a určit, které okresy Středočeského kraje vykazují největší a naopak nejmenší míru zatížení náklady na bydlení. To vše i s ohledem na zkoumané sektory bydlení. K těmto účelům jsou v praktické části práce využity tři různé přístupy k měření finanční dostupnosti bydlení a to indikátorový, reziduální a referenční přístup. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou trhu s bydlením, bytovou politikou České republiky, sociálním bydlením a možnostmi financování vlastního bydlení. Výsledky provedeného měření v rámci praktické části práce pak potvrzují hypotézu, že mezi jednotlivými okresy Středočeského kraje jsou měřitelné rozdíly ve finanční dostupnosti jak vlastnického, tak nájemního bydlení. Zároveň umožňují identifikovat nejvíce ohrožené skupiny obyvatelstva ve Středočeském kraji co se týče finanční dostupnosti bydlení.
Vedoucí práce: Marek Loužek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses