Kolonial'naja èkspansija Sojedinennych Štatov Ameriki v Japonii v seredine XIX veka - Petrov, Dmitrij Vasil‘jevič, 1927-1994 (Gosudarstvennoje izdatel'stvo političeskoj literatury, 1955)
Kniha analyzuje vstup USA do Japonska v 50. letech 19. století jako formu koloniální expanze. Zaměřuje se na diplomatickou misi komodora Perryho, otevření japonských přístavů a důsledky amerického tlaku na izolovanou zemi.