Očerki po istorii filosofskoj i obščestvenno-političeskoj mysli narodov SSSR : v dvuch tomach - Vaseckij, Grigorij Stepanovič, 1904-1983; Iovčuk, Michail Trifonovič, 1908-1990; Maslin, Aleksandr Nikiforovič, 1906-1970; Okulov, Aleksandr Fedorovič; Smirnova, Z. V.; Ščipanov, Ivan Jakovlevič, 1904-1983 (Izdatelstvo Akademii nauk SSSR, 1955)
Dvousvazkové dílo přináší rozsáhlý a systematický přehled vývoje filozofického a společensko-politického myšlení národů SSSR. Autoři sledují formování domácí intelektuální tradice od jejích počátků až po první polovinu 20. století, a to v kontextu kulturních, historických i ideologických proměn. Publikace se věnuje klíčovým myslitelům, filozofickým školám a společenským teoriím, přičemž zdůrazňuje roli marxisticko-leninské ideologie v sovětském prostředí.