Očerki po istorii filosofskoj i obščestvenno-političeskoj mysli narodov SSSR : v dvuch tomach - Vaseckij, Grigorij Stepanovič, 1904-1983; Iovčuk, Michail Trifonovič, 1908-1990; Maslin, Aleksandr Nikiforovič, 1906-1970; Okulov, Aleksandr Fedorovič; Smirnova, Z. V.; Ščipanov, Ivan Jakovlevič, 1904-1983 (Moskva : Izdatelstvo Akademii nauk SSSR, 1955)
Dvousvazkové dílo přináší rozsáhlý a systematický přehled vývoje filozofického a společensko-politického myšlení národů SSSR. Autoři sledují formování domácí intelektuální tradice od jejích počátků až po první polovinu 20. století, a to v kontextu kulturních, historických i ideologických proměn. Publikace se věnuje klíčovým myslitelům, filozofickým školám a společenským teoriím, přičemž zdůrazňuje roli marxisticko-leninské ideologie v sovětském prostředí.
Tom I. 1955. 589 stran — Tom II. 1956. 894 stran
Obsahuje bibliografické odkazy
Keywords: 18.-20. století; dějiny filozofie; společnost a politika; politické ideologie; marxismus-leninismus; Sovětský svaz; Rusko; kolektivní monografie; 18th-20th centuries; history of philosophy; society and politics; political ideologies; Marxism-Leninism; Soviet Union; Russia; collective monographs