Úvahy k definici národa - Cogniot, Georges, 1901-1978 (Svobodné slovo-Melantrich, 1955)
Filozofická a politická studie francouzského marxistického autora, která se zabývá pojmem národa z hlediska historického materialismu. Autor analyzuje vznik a vývoj národního vědomí, kritizuje kosmopolitismus a obhajuje právo národů na sebeurčení v kontextu třídního boje.