Úvahy k definici národa - Cogniot, Georges, 1901-1978; Pelikánová, Naděžda; Foustka, Radim Neumann, 1907-1960 (Praha : Svobodné slovo-Melantrich, 1955)
Filozofická a politická studie francouzského marxistického autora, která se zabývá pojmem národa z hlediska historického materialismu. Autor analyzuje vznik a vývoj národního vědomí, kritizuje kosmopolitismus a obhajuje právo národů na sebeurčení v kontextu třídního boje.
Přeloženo z francouzštiny
Obsahuje bibliografické odkazy
Keywords: 1901-1950; národ (kategorie); národní identita; kosmopolitismus; nacionalismus; hnutí za nezávislost; úvahy; studie; nation; national identity; cosmopolitanism; nationalism; autonomy movements; essays; studies