Voprosy marksistsko-leninskoj teorii poznanija - Garaudy, Roger, 1913-2012 (Izdatel'stvo inostrannoj literatury, 1955)
Filozofická studie věnovaná základním principům marxisticko-leninské epistemologie. Autor rozvíjí teorii poznání jako teorii odrazu, analyzuje vztah mezi myšlením a bytím a zdůrazňuje význam společenského vědomí v procesu poznávání.