Národohospodářské dopady nákladů a výnosů soudních sporů v České republice v letech 1993 - 2017 - Střeleček, Tomáš (2019)
Práce se zabývá institucionálními a procesními otázkami (civilních) soudních sporů a dále jejich náklady a výnosy z makroekonomického pohledu v kontextu národního hospodářství. Je zkoumána hypotéza, že efektivnější (méně nákladné a více výnosné) řešení soudních sporů má pozitivní dopad na národní hospodářství, a to pomocí systému dílčích otázek s využitím vztahové analýzy. Nebylo vyvráceno z teorie veřejné volby, že produktivita soudců je v zásadě konstantní (nemají totiž incentivy ke změně). Advokátní koncipienti jsou pak těmi, kdo pružně reagují při hospodářském cyklu (poklesu) vstupem do profese. Ukazuje se, že počet zahájených soudních sporů v souladu s Law and Development pozitivně koreluje s úrovní ekonomiky. Počet zahájených sporů působí současně proticyklicky. Byly rozlišeny veřejné (výdaje na platy soudců) a soukromé (soudní poplatky) náklady soudních sporů a byly rozlišeny výnosy soukromé (přiznaná částka) a společenské (jako proxy proměnná byl použit Rule of Law Index České republiky) soudních sporů. Soudní poplatky regulují počet nápadu a působí proticyklicky. Též se potvrdilo, že společenské výnosy soudních sporů rostou s růstem úrovně HDP.