Daňový odpočet výdajů souvisejících s výzkumem a vývojem - Vyšata, David; Francírek, František; Finardi, Savina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Daňový odpočet na podporu výzkumu a vývoje představuje velice důležitou formu podpory podnikání. Pomáhá nejen podnikatelům a firmám při vynakládání prostředků s nejistým výsledkem výzkumu a vývoje, ale také podporuje konkurence schopnost českých firem a tím také pomáhá celé české ekonomice. Atraktivní možnost snížení daně však přináší také svá úskalí správného uplatnění odpočtu nebo naopak přehnanou horlivost berních úředníků neuznat poplatníkovi daně prováděnou činnost jako položku snižující základ daně. Diplomová práce analyzuje problémy při uplatnění odpočtu na výzkum a vývoj především pomocí rozsudků Nejvyššího správního soudu a na základě těchto poznatků se snaží poskytnout nezbytné informace ohledně problémových oblastí při uplatnění odečitatelné položky ze základu daně z titulu výzkum a vývoje. Cílem práce je následně poskytnout každému subjektu, který se s prací setká, komplexní a na sebe navazující postupy k zjištění, zdali se v jeho případě jedná o činnosti představující činnost výzkumu a vývoje a následně poskytnout přehled informací pro snížení rizika chybného postupu při jeho uplatnění. Stejně tak informace dají přehled pro poplatníky, kteří provádějí činností mající charakteristiku výzkumu a vývoj, ale doposud svůj daňový základ nesnížili.
Vedoucí práce: František Francírek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses