Změny v chování zákazníků v kontextu nových technologií a jejich význam pro maloobchodní řetězce - Vasev, Alexander (2019)
Cílem této diplomové práce je identifikace stěžejních změn zákaznického chování způsobených nástupem nových technologií. Dále je cílem vyhodnotit dopad těchto změn na maloobchodní řetězce a navrhnout doporučení týkající se jejich marketingu, strategie a přístupu k technologiím. K dosažení cíle byly identifikovány klíčové technologické změny (jinak nazývané digitálním narušením), které vedly ke změnám v chování spotřebitele, změny v chování spotřebitele podle zahraničních zdrojů a konkrétní technologické novinky v maloobchodu. Práce využívá analýzy MML-TGI dat pro zjištění změn v chování českého maloobchodního zákazníka a objevuje profil technologicky senzitivního zákazníka, který je nejvíce ovlivněn technologickými změnami. Dále je tento zákazník zkoumán do hloubky pomocí metody focus groups. Pohled maloobchodníků je získán prostřednictvím expertních rozhovorů se zástupci maloobchodu. Práce identifikuje dopady změn v chování zákazníků na maloobchodní trh jako významné, převážně ze strany měnící se poptávky zákazníků a sílící konkurence. Mezi klíčové změny v chování patří: větší využívání mobilu, nárůst popularity online kanálů, změna kritérií nákupního rozhodování, větší informovanost, snižující se efektivita reklamy. Práce doporučuje maloobchodníkům transformaci podnikatelského modelu tak, aby se přizpůsobil novému zákazníkovi. Další doporučení se týkají také určitých strategických a provozních změn, primárně digitální transformace a zvýšení flexibility organizace. Rovněž se doporučují konkrétní technologické novinky.